SECURITATEA CIBERNETICĂ

By martie 25, 2022Informari

Ce este securitatea cibernetică?

Securitatea cibernetică, numită și securitate digitală, este practica de a proteja informațiile, dispozitivele și activele digitale. Între acestea se numără informațiile personale, conturile, fișierele, fotografiile și chiar banii.

CIA

Acronimul „CIA” este utilizat adesea pentru a reprezenta cei trei stâlpi de securitate cibernetică:

  • Confidențialitate – păstrarea secretelor și asigurarea că doar persoanele autorizate vă pot accesa fișierele și conturile.
  • Integritate – asigurându-vă că informațiile dvs. sunt ceea ce ar trebui să fie și că nimeni nu a inserat, modificat sau șters lucruri fără permisiunea dvs. De exemplu, modificarea rău intenționată a unui număr într-o foaie de calcul.
  • Access – Vă asigură că vă puteți accesa informațiile și sistemele atunci când este necesar. Un exemplu de problemă de acces ar fi un atac de tip refuz-serviciu, în care atacurile vă inunda sistemul cu traficul de rețea pentru a face accesarea aproape imposibilă; sau ransomware care vă criptează sistemul și vă împiedică să îl utilizați.

 

Securitatea este un proces, nu un produs

Deși aplicațiile și dispozitivele de securitate, cum ar fi software-ul antimalware și firewallurile, sunt esențiale, nu este suficient să conectați acele instrumente și să le numiți bune. Securitatea digitală necesită un set de procese și practici bine gândite. Printre acestea se numără:

  • Copii backup ale datelor – Datele importante trebuie stocate într-o locație sigură și ar trebui să puteți restaura o copie bună, testată, a datelor în cazul în care se întâmplă ceva rău cu fișierul.
  • Obiceiurile cibernetice bune – Nu deschideți linkuri sau atașări neașteptate pe care le puteți primi în e-mail sau text, chiar dacă par să provină de la un expeditor de încredere.
  • Mențineți software-ul actualizat – Sistemele de operare, cum ar fi Windows, MacOS, iOS sau Android, precum și aplicațiile și browserele trebuie să fie actualizate cu cele mai recente corecții și remedieri de la producător.
  • Utilizați parole puternice, unice, – parolele bune trebuie să aibă o lungime de cel puțin 14 caractere, nu trebuie să fie cuvinte în limba engleză și nu trebuie reutilizate în mai multe conturi.
  • Utilizați Multi-Factor Authentication : ori de câte ori este posibil, atât acasă, cât și la locul de muncă, activați Multi-Factor Authentication, pentru a vă păstra conturile mai sigure.
  • Blocați dispozitivele – Asigurați-vă că dispozitivele dvs. necesită o parolă, un PIN sau autentificare biometrică, cum ar fi o recunoaștere a amprentelor sau a feței pentru a vă conecta la ele.

Dispozitivele pierdute sau furate pot fi o candidați pentru infractori dacă pot accesa cu ușurință datele de pe un dispozitiv deblocat.

 

Cybersecurity este un sport de echipă

Dacă vedeți ceva suspect sau suspect că ați fost spart de un hacker, contactați un consultant de încredere. Dacă acesta este la locul de muncă sau la școală, raportați-l departamentului IT al organizației dvs. cât mai curând posibil. Este posibil să fie o alarmă falsă, dar administratorul IT ar prefera mult să știe că este doar o alarmă falsă, decât să fiți alarmat să descoperiți că s-a întâmplat ceva rău și nimeni nu a raportat acest lucru.

Și nu fiți sigur că împărtășiți bune practici de securitate, sfaturi sau resurse cu prietenii sau familia, care credeți că ar putea fi avantajoase. Dacă le-aveți de ajutor, sunt șanse mari ca și alte persoane să le considerat de ajutor.